Tilbage

Hærvejen - en rejse gennem storslået natur og enestående kultur- og historieoplevelser

Hærvejen løber med mere end 500 kilometer gennem Jyllands smukkeste landskaber, og med nogle af vores vigtigste kulturminder tværs gennem Danmarks historie. Vejle Kommune ønsker, sammen med Hærvejens øvrige 14 kommuner, at gøre Hærvejen til en international attraktion og Danmarks foretrukne mål for vandring og cykling. I Vejle Kommune omfatter projektet Egtvedpigens Verden, samlingsstederne Haraldskær Avlsgård og gården Anesminde i Jelling. Projektet indeholder også omlægning og forbedring af ruter. Projektet realiseres med støtte fra hhv. Nordea-fonden og Vejle Kommune. Der er desuden øremærket 3 mio. kr. til Egtvedpigens Verden på Finansloven for 2024.

Hærvejen i Vejle kommune

Mennesket har altid vandret – og intet sted i Danmark bliver det mere tydeligt end på Hærvejen.

Her har Danmarks befolkning gennem alle tider gået langs Jyllands højderyg – på de ”tørre fødders vej”.

Hærvejen har været i brug, lige siden de første mennesker kom til landet, efter ismasserne trak sig tilbage og skabte det Danmark, som vi kender i dag. Dermed byder Hærvejen både på en rejse gennem fantastisk natur – og på en rejse gennem enestående kultur- og historieoplevelser.

Ikonisk cykel- og vandreoplevelse

I dag er Hærvejen en ikonisk cykel- og vandreoplevelse, som tiltrækker mennesker fra nær og fjern. Her kan du i dit eget tempo vandre og cykle dig til små øjeblikke og storslåede oplevelser. På Hærvejen kommer du helt tæt på historien, naturen, på dig selv og på de andre.

Vandre- og cykelrutens mere end 500 km tager dig gennem de jyske landskaber fra Vesterhavets kyster over istidslandskabets høje sletter, gennem det flade landbrugsland til heder, enge og kuperede bakkedrag.

I evig bevægelse

Historisk opstod Hærvejen gennem årtusinderne der, hvor folk gik, red og kørte. Fra det nordligste Jylland til den tyske grænse og videre ud i verden voksede Hærvejen sammen med landskabet som et netværk af veje fra by til by. På Hærvejen blev livet levet, her var der evig bevægelse.

I dag lever flere af de historiske vejforløb videre i Hærvejens vandre- og cykelruter, og derfor leder ruten dig i dag tværs gennem Danmarkshistorien og forbi mange af vores vigtigste historiske steder.

Hærvejen, en historisk rejse

Hærvejen er både lokal og international. Fra den gæstfrihed du møder, når du spiser, sover og handler til de mennesker, du møder. Hærvejen skaber sammenhæng fra nord til syd, hvad end du er på vej til mål, der ligger i Jylland, i Skandinavien eller ude i det store Europa.

Hærvejen er på én gang en historie og en rejse. Fra nord til syd, fra fortid til nutid, fra det ydre til det indre, fra lokal til international. Her snor historiske vejforløb sig med en attraktiv ruteføring og skaber en rute med international gennemslagskraft og lokal værdi.

På Hærvejen i Vejle Kommune kommer du helt tæt på nogle af de største fortællinger i Danmarkshistorien.

Egtvedpigens Verden

I Egtvedpigens Verden får du gennem Egtvedpigen et personligt indblik i bronzealderens fjerne univers og bliver taget tilbage til en tid, hvor mennesket rejste til fods, og hvor de mange tusinde gravhøje langs hærvejen blev opført.

I Egtvedpigens Verden kan du opleve historie og mytologi gennem leg og bevægelse i landskabet. 

Vi opfører en rund portal med overdækket uderum og et inderum med ophold, tekøkken, toiletter, osv.

Uden for portalen bliver der eventplads, udekøkken, grillplads, vandpost og picnicområde. 

Stedet er også et lokalt udflugtsmål og danner ramme om lokale events og fællesskaber. 

En ny cykel- og vandresløjfe vil binde Hærvejen og Egtvedpigens Verden tæt sammen og gøre Egtvedpigens Verden ideel til dagture for bl.a. børnefamilier. 

Tidsperiode: 2024-2025

Økonomi: Ca. 28 mio. kr. Egtvedpigens Verden er udover støtte fra Nordea-fonden og Vejle Kommune bevilliget 3 mio. kr. på Finansloven for 2024.

Anesminde i vikingernes Jelling

I Monumentområdet i Jelling finder du de mest imponerende bygningsværker fra Vikingetiden. Her hører vi om Danmark for første gang, her begynder kongerækken, her markeres troskiftet, og her møder vi Gorm, Thyra og Harald.

På gården Anesminde i Jelling står du med det ene ben på Hærvejen, der løber gennem Monumentområdet, og det andet ben i en mytologisk have. 

Vi udvikler haven med en ny stor legeplads og madpakkesteder og ombygger gården med nye rum og vinterplads for skibet Jelling Orm, så Anesminde bliver et fælles samlingssted for Hærvejen, for byen og for Monumentområdet. 

Tidsperiode: 2024-2026

Økonomi: Ca. 40 mio. kr.

Haraldskær Avlsgård i istidens ådal

På Hærvejen i Vejle Kommune oplever du som noget helt særligt de dramatiske landskaber skabt i sidste istid af ismassernes store kraft.

Landskabets fortælling bliver udfoldet i området ved Haraldskær, hvor porten til Ådalen inviterer ind, og hvor forståelsen af isens store kræfter giver åndenød.

På Haraldskær Avlsgård får du istidslandskabet helt tæt på kroppen, når du færdes og og ned ad ådalens kanter og følger tunneldalens bugtede løb. 

Haraldskær rummer fortællingen om, hvordan naturen har formet landskabet - og hvordan landskabet former os som mennesker. 

Vi ombygger den nordlige længe af avlsgården og opgraderer faciliteterne. med bl.a. opvarmet samlingssted, rum til grejbank og et videorum til introfilm om istidslandskabets betydning for liv og færdsel gennem tiden. 

Stedet er også et udflugtsmål og ramme om flere foreninger og fællesskaber. 

Tidsperiode: 2024-2025

Økonomi: Ca. 5,5 mio. kr. 

Andre projekter i Hærvejsregi

Hærvejen tager dig også forbi Tinnet Krat, hvor Gudenåen og Skjernåen har deres udspring. Her er vandskellet tydeligt og fortællingen om Hærvejens opståen som ”de tørre fødders vej” åbenbar.

Som en naturlig del af fortællingen kommer Hærvejen desuden forbi den imponerende Ravningbro, der blev opført af Harald Blåtand, og som bringer dig tørskoet gennem Vejle Ådal – nu som dengang.

Visualisering af Egtvedpigens Verden
Visualisering af Egtvedpigens Verden
Visualisering af Anesminde
Visualisering af Anesminde
Visualisering af Haraldskær
Visualisering af Haraldskær

Kontakt

#

Camilla Jørgensen
Arkitekt

Læs mere om Hærvejen

Du kan læse mere om Hærvejsprojektet med Nordea-fonden og finde inspiration til din næste vandreture på disse sider.