Hvad drømmer du om for dit lokalområde? Se her, hvordan du kan engagere dig i udviklingen af dit lokalområde.
Lokalsamfund og nærdemokrati - find det du leder efter
-
Puljer og støtte til aktive borgere
Vejle Kommune har tre faste puljer som støtter aktive borgere og udvikling i lokalsamfund læs mere her eller gå direkte til hjemmeside med relevante puljer.
- Fundraising Club. Log-in side for alle foreninger i Vejle Kommune. Overblik over alle puljer i DK frem.
- Ungepulje. Penge til gode ungeidéer. Alder 16 - 23 år.
- Strakspulje til mindre, hurtige projekter.
- Borgernes Grønne Omstillingspulje som støtter større og mindre klimaprojekter.
- Udviklingspuljen som støtter større lokale projekter (10.000 - 400.000 kr.). Her er minimum 30% egenfinansiering nødvendig.
- Bredbåndspulje Fremme af hurtigt internet på landet
- Grønt hold. Støtter oprettelse og drift af frivillige grønne hold.
- Deadline for ansøgninger 2024
- Overblik over projekter ULN har støttet
-
Møder mellem udvalg og lokalråd
Udvalget (ULN) afholder et årligt møde for alle lokalråd.
Årsmøde 2024, september
Årsmøde 2023, april
Årsmøde 2022, april
Årsmøde 2019 - 2021Udvalget henlagde sit ordinære møde 7. september 2022 til Smidstrup og mødtes med Smidstrup Skærup lokalråd før mødet.
Bysyn
Der afholdes efter invitation et årligt bysyn med gennemgang af vedligehold og standarder for tekniske udstyr, grønne områder, veje m.v. indenfor Teknik & Miljøs områdeAndre faste møder med lokalrådene
Der er planlagt temamøde med lokalrådene den 7. oktober 2023.
Man er generelt velkommen til at invitere politikere til relevante møder og sammenkomster.
-
Hvad sker der lige nu?
Aktuelle dialoger og høringer i kommunen. Find dem her.
Borgerlab.dk - kommunens dialogplatform
Foreninger som fx lokalråd kan også afvikle en debat på Borgerlab. Kontakt Peter Sepstrup eller Jette Vindum i Teknik & Miljø.
Det gælder
Planer, strategier og politikker -
Inspiration
Inspirationsfrø - årsrapporter
Overblik over projekter ULN har støttet.
Delebil - forsøg i hele kommunen
Fokus på centerbyer
Inspirationsstreaming
Oversigt over alle inspirationsfilm. Fx Vindelev - Knud Nielsens landsby, borgerprojekter som bypark, Makerspacer og Klatrevæg
Blomberg effekten, Samtale om lokalråd mellem Carsten Blomberg, DGI lokalsamfund og Henrik Juhl Kristensen, fmd. Gårslev lokalråd.
Den store Idé, Grunnet grøn vision
Betydning af erhverv i mindre bysamfund (Gadbjerg eksempel)
Inspirationsartikler
33 interview med lokalrådsformænd om stort og småt fra hele kommunen, 2019.
Sådan leger vi på landet. Artikel om hvordan fællespladsen i Holtum blev til og gav landsbyen en god undskyldning for at mødes lidt mere.
Landsbyer i øjenhøjde, Artikler bragt i Vejle Amts Folkeblad. De 45 mindst landsbyer beskrevet i helsides avisartikel (udgivet 2012)
Hver landsby, sit DNA
Bliv klogere på de lokale forskelle på 26 af lokalsamfund. Udgivet juni 2016, kontaktoplysninger og data er ikke længere pålidelige -
Projekter A - Z
Overblik over projekter ULN har støttet
-
Landsbyvisioner, Politik og Strategisk planlægning for landsbyer
En række landsbyer er i gang med at udvikle landsbyvisioner. Se visionen for din landsby eller gå selv i gang. Vi er klar til at støtte udvikling af nye landsbyvisioner.
Læs om landsbyvisioner her.ULN vedtog politik 2023-2026 24 maj 2023. Læs Politik for udvikling af lokalområder og landdistrikter.
Aktuelle emner for 2023.
Tillæg til politikken.Kommmuneplanen har et afsnit om Strategisk landsbyplanlægning, som handler om hvordan Vejle Kommune arbejder med udvikling af landsbyer og hvordan man differentiere mellem landsbyer og områder.
-
Årshjul
Dit overblik som lokalråd Relevante datoer for kommunens lokalråd.
-
Nye boliger på landet
Landsbyforskønnelse. Vejle Kommune støtter nedrivning af boliger i landsbyer. Få støtte på op til 100%. Læs mere her.
-
Nyhedsbreve
Tilmeld dig nyhedsbrev fra ULNs område her.
-
Årsrapport
Inspirationsfrø fra årsrapporter 2024
Lokalrådene skal hvert år sende en årsrapport til Vejle Kommune. Deadline 1. april 2024.
-
Om lokalråd
Der er 33 aktive lokalråd i Vejle Kommune. På kortet nedenfor finder du dem alle sammen. De dækker både landsbyer, centerbyer og dele af Vejle by.
Lokalrådene er opstået på lokalt initiativ og er selvstændige foreninger, der har til fælles, at de er aktiv medspillere og en indgang til lokalområdet. Lokalråd er ikke en del af Vejle Kommune. De kan vælge at indgå en samarbejdsaftale som f.eks. giver dem et økonomisk tilskud og høringsret i forhold til tiltag som væsentligt påvirker området og som forpligter dem til at være åbne nærdemokratiske institutioner som involverer borgerne.
Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati har ansvaret for kommunens samarbejde med lokalrådene. Politik for lokalområder og landdistrikter indeholder principper for udvalgets arbejde og fem strategiske pejlemærker 2018 - 2021. Udvalget har besluttet, at alle lokalråd får et tilskud til de faste udgifter ved f.eks. møder, dialog og formidling.
Aktive borgere kan søge udvalgets puljer om støtte til lokale projekter.
Følg arbejdet med lokalsamfund i Vejle og bliv inspirereret på facebook ”landdistrikterVejle” og instagram ”sammenomlandogby”
Find dit lokalråd
Lokalsamfundet lever af at aktive borgere mødes, hygger, arbejder og giver et nap med - fra byfesten til udvikling af fx byhaver, fra puljesøgninger til børnehavebestyrelsen. Find dit eget lokalråd på kortet og se hvad de har valgt at arbejde med. Hjælp dem eller en anden lokal forening og giv noget tilbage til dit lokalsamfund. Kontaktpersoner for alle lokalråd nederst på siden.
Om Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati
Udvalget består af syv politikere og beskæftiger sig med udvikling, planlægning og koordinering af kommunale aktiviteter i forhold til landsbyer og landdistrikter.
Udvalget støtter op om borgere og foreningers projekter og aktiviteter, der fastholder stærke og levedygtige landsbyer og landdistrikter i samspil med Vejle by og de øvrige centerbyer i kommunen. Udvalget udvikler og implementerer Vejle Kommunes politik for lokalområder og landdistrikter og samarbejder med kommunens lokal- og udviklingsråd.
Udvalgets medlemmer deltager gerne i møder med borgerne om lokale udfordringer og problemstillinger. Det er bare at ringe eller skrive.