Vinderen af Fremtidens Forstad på Søndermarken i Vejle blev TRANSFORM i samarbejde med SLA, Grontmij og Social Action

Onsdag d. 31. oktober var flaget hejst ved AAB's flotte nye kvartershus i Løget Høj. Grunden var afsløringen af den endelige vinder af Søndermarkens arkitektkonkurrence - Fremtidens Forstad. Der var en god stemning i det lyse lokale. Godt 100 mennesker var troppet op for at høre om konkurrencens forskellige forslag og ikke mindst for at høre, hvem den endelige vinder blev.


”Dette projekt har været længe undervejs” startede borgmester Arne Sigtenbjerggaard ud med i sin velkomst og glædede sig over den oprundne dag. Borgmesteren forsatte med at fortælle lidt om Søndermarken og dens udvikling gennem årene, og om den fokus som Vejle Kommune og AAB har haft på udviklingen af Søndermarken.

”Vi har haft et ønske om at gøre Søndermarken mere attraktiv ved at give det mere liv og rette fokus på en mere kulturel og erhvervsmæssig udvikling. Vi har haft fokus på bæredygtighed, og vi har fået mange flotte bud på en forbedring af Grønlandsvej.” fortalte borgmesteren og omtalte herefter de fem gode bud på konkurrencen fra de forskellige arkitektfirmaer, og takkede for det gode samarbejde, der har været.

Svend Erik Rolandsen, en repræsentant fra Realdania, forklarede, at man er blevet mere bevidst om, at halvdelen af danskerne faktisk bor i forstæder. Derfor denne fokus og derfor dette initiativ, hvor Vejle blev udvalgt til at være med. Svend-Erik påpegede, at man hurtigt fornemmer, at Vejle tør være modig og at Vejle by har en flot arkitektur.

Efter en kort præsentation fra Formanden for AAB, Helge Andersen, der påpegede, hvor spændende han synes, det har været at være med i projektet, og at han glæder sig til at være med til at udvikle vinderprojektet, fulgte en præsentation af fagdommerne Ellen Braae of Hanne Bat. De to præsenterede kort de tre forslag fra de teams, der kun nåede til 1. fase. Herefter fulgte en mere detaljeret præsentation af de to teams, der gik videre til 2. fase i konkurrencen.

De to fagdommere fremhævede bl.a. konkurrencens fokus på, at Grønlandsvej skal ses som en forside i stedet for en bagside. At Grønlandsvej gerne skulle blive et aktiv, hvor folk har lyst til at blive lidt længere. At vejen gerne skulle blive det led, der kan forbinde de omgivende ådale med den nye motorvejstilkørsel på smuk og funktionel vis. Et stort fokus hele vejen igennem konkurrencen har været bæredygtighed. Fagdommerne fortalte, at bæredygtighed kan forstås i mere end en forstand. Det kan være i forhold til naturen, samt i såvel et socialt som økonomisk aspekt.

De fire hovedtemaer, som de to teams var blevet bedt om at give deres bedste bud på var følgende:

  • Arkitektoniske visioner for Fremtidens Forstad
  • Naturområder som magnet for oplevelser 
  • Grønlandsvej – Velkomst til en dynamisk forstad og Vejle
  • Mangfoldig og levende forstad – udvikling af kultur og erhverv
  • De to forslag, der var gået videre til 2. fase blev gennemgået med en præsentation, samt en lille film fra hver af de to teams. Begge teams havde gode, innovative idéer. 

Teamet fra COBE i samarbejde med Kragh og Berglund, Espersen Rådgivende Ingeniører, Sloth Møller, konsulent Hans Kristensen samt ICP havde temaet Magi på Søndermarken.
Teamet TRANSFORM i samarbejde med SLA, Grontmij og Social Action havde temaet Søndermarken – mellem ådale og E45.

Efter de fine gennemgange af de to forslag var det endelig tid til afsløring af vinderen af Søndermarkens Arkitektkonkurrence - Fremtidens Forstad. Vinderen TRANSFORM i samarbejde med SLA, Grontmij og Social Action blev hyldet med klapsalver og champagne, og den gode stemning indikerede, at dommerkomitéens valg faldt i god jord

 

Vinderteamet takkede og beskrev, at det havde været en lang og svær, men meget spændende proces. Vejle blev rost, og vinderteamet beskrev endda Vejle Kommune som havende Danmarks mest ambitiøse arkitekturpolitik. ”Nu er det vigtigt med en køreplan, så vi kommer fra ord til action”, sluttede vinderholdet af med at sige.

Borgmester Arne Sigtenbjerggaard forsikrede, at der kommer til at ske noget på Søndermarken. Rom blev som bekendt ikke bygget på én dag, men ”det gode ved vinderforslaget er, at der er tiltag, der kan realiseres næsten med det samme, og vi er jo i den heldige situation, at AAB allerede er godt i gang med arbejdet, som vi kan se med dette fine, nye kvartershus”, sluttede borgmesteren af med at sige.

Den hyggelige stemning ved arrangementet sluttedes af med et lækkert traktement og en god snak rundt ved alle bordene.

Sidst opdateret: