Sundhed og trivsel er forudsætninger for det gode liv. For den enkelte, i fællesskaberne, i Vejle Kommune. At leve et liv i sundhed og trivsel betyder, at man kan bruge sine evner og tackle livet og hverdagens udfordringer, og at man kan være noget for andre.
At leve et sundt liv er altså meget mere end blot det, at man ikke er syg. Det er velvære, livskvalitet og fællesskab. Når vi arbejder for en sund kommune, gør vi det ud fra den grundtanke, at alle har noget at give til fællesskabet, og at dem, der har brug for en hånd, kan få det.
Sundhed er på dagsordenen i disse år. Vi lever længere og skal holde os friske hele livet. Langt de fleste børn og unge trives og har det godt, men nogle tumler med livet og har brug for, at vi rækker ud og tilbyder hjælp og meningsfulde fællesskaber. Alle har adgang til sundhedstilbud og oplysning, men stadig er der stor ulighed i den måde sundheden fordeler sig på – også i Vejle Kommune.
Kommunen leverer hver dag service og velfærd til borgerne, der både direkte og indirekte har en indflydelse på deres sundhed og trivsel. Med Vejle Kommunes vision Vejle med Vilje er der sat en klar retning for det arbejde.
Sundhed og trivsel er noget, vi skaber sammen, og vi kan kun lykkes, hvis vi skaber rum til nye roller på tværs af borgere og kommune. Vi skal tænke og handle nyt og modigt, og vi skal arbejde sammen. Derfor er Vejle Kommunes sundhedspolitik udviklet sammen med borgere, politikere og medarbejdere, der alle på den ene eller anden måde er involveret i arbejdet med sundhed og trivsel.
Udviklingen af fremtidens velfærd og sundhed kalder på nye samtaler om, hvordan vi lykkes bedst. Om roller og medansvar, mod og kreativitet til at tænke nyt og anderledes og om de svære prioriteringer. Med Vejle Kommunes sundhedspolitik inviterer vi til nye samtaler om sundhed og trivsel – vi håber, I vil være med.
Med venlig hilsen
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget
Det er aldrig for sent
Sundhed er ikke en opskrift, vi kan følge eller en konkurrence, vi kan vinde. Vores mentale, sociale og fysiske sundhed går hånd i hånd, og den bedste forebyggelse er den, vi slet ikke opdager. Med tilstrækkelig viden og gode muligheder i hverdagen kan vi leve det liv, vi ønsker.
Gå en tur i det grønne, trives på arbejdspladsen, tage en is i solen med mennesker, vi deler noget med. Jo tidligere vi skaber et liv i balance, jo nemmere er det at bibeholde den senere i livet. Sundhed og trivsel for børn og unge skal være noget, vi kan lykkes med.
Og det er aldrig for sent. Uanset hvor i livet, vi er, skaber vi sammen muligheder for at leve et liv, hvor balance, trivsel og livskvalitet er inden for rækkevidde.
VI BYGGER PÅ ...
... at det gode liv ser forskelligt ud for os hver især
... at vi vægter balance frem for perfektion
... at et liv i sundhed og trivsel for børn og unge skal have en særlig opmærksomhed. Både for den enkelte og for fællesskabernes skyld
Vi prioriterer ressourcer dér, hvor behovet er størst
Vi har alle forskellige forudsætninger for at leve et liv i sundhed og trivsel. Mange vil og kan selv håndtere livets udfordringer, mens andre har brug for en ekstra hånd i ryggen.
Muligheden for at leve et sundt liv i meningsfulde fællesskaber er ulige fordelt, og derfor skal vi turde gøre forskel. Vi tilpasser mulighederne efter det enkelte menneskes livssituation og gør det muligt at sætte egne evner i spil.
I mødet mellem kommunen og borgeren skal tillid og respekt være nøgleord, og vi skal tilpasse tempoet efter dét menneske, vi møder.
VI BYGGER PÅ ...
... at for at møde mennesker lige, må vi behandle dem forskelligt
… at sundhed og trivsel ikke kan sættes på formel, og at vi skal prioritere kræfterne dér, hvor der er størst behov
... at indsigt i og tro på egne evner øger muligheden for at håndtere dagligdagens udfordringer
Vi tager ansvar for hinandens sundhed og trivsel
Det giver livskvalitet at bidrage og tage ansvar, og vi skal skabe mulighed for, at flere kan være mere for hinanden. Vi vil styrke et smidigt samarbejde mellem borgere og kommunen, så det er attraktivt og nemt at være med.
Lokalsamfund, foreninger, frivillighed og fællesskaber er nøglen til et styrket medborgerskab. Vi tør diskutere og forme roller, opgaver og ansvar på tværs af borgere og kommune. Vi tror på, at forudsætningerne for det gode liv er medmenneskelighed, derfor skal kommunen give plads til borgere og fællesskaber.
Medborgerskab kræver gode rammer. By og natur skal derfor invitere til, at vi møder hinanden uanset, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Vi skal få øje på hinanden på tværs af faglighed og på tværs af kommune, foreninger og lokalsamfund. Vi skal se hinandens evner og muligheder.
VI BYGGER PÅ ...
... at ansvar og roller i sundhed og trivsel ikke er mejslet i sten
... at sundhed er noget, vi skaber sammen – og alle kan bidrage
... at sundhed og trivsel kræver gode rammer for deltagelse, fællesskaber og møder mellem mennesker
Vi ser hinanden i øjnene
Alle har noget at bidrage med til trygge fællesskaber og oplevelsen af at høre til. Derfor vil vi understøtte de fællesskaber, der allerede findes, dér, hvor livet leves og de fællesskaber, vi ikke kender endnu.
Men rammerne gør det ikke alene. Medborgerskab viser sig ved, at vi har øje for hinanden og tør møde hinanden - også når livet er svært.
Det kræver noget af os. At vi ser op og ser hinanden. På gaden, over hækken og nede i hallen. Vi kan leve gode og sunde liv sammen, når vi tager medansvar og rækker ud.
VI BYGGER PÅ ...
... at selv små handlinger gør en stor forskel
... at meningsfulde fællesskaber fremmer sundhed – fysisk og mentalt.
... at det giver livskvalitet, livsduelighed og identitet at gøre en forskel for andre
Hvad handler sundhed og trivsel egentlig om? Tobak, alkohol, motion og kost? Cykelstier, grønne områder, gode arbejdspladser, et stærkt foreningsliv og gode oplevelser for børn og voksne? Ja, alt det og mere til.
Samtalerne om sundhed og trivsel spreder sig over både mange kommunale forvaltningsområder og ind i borgernes levede liv på vejen, i skolerne og i dagtilbud, i foreningerne og i den natur, der omgiver os.
Sundheds- og Forebyggelsesudvalgets område dækker den kommunale tandpleje, Sundhedskurser, sundhedsfremme, forebyggelse og genoptræning, og med en ny politik sættes en ny retning for både drift og udvikling af de områder.
Sundhedsafdelingen vil i de kommende år arbejde målrettet med at prioritere ressourcer der, hvor der er mest behov, med opbygning af nye relationer og rollefordelinger mellem kommune og civilsamfund og på at styrke et tværgående strategiske arbejde med sundhed.
Sundheds- og Forebyggelsesudvalget har også en anden og bredere rolle at spille i arbejdet med sundhed i Vejle Kommune, for i Vejle Kommunes styrelsesvedtægt er en del af udvalgets ansvarsområde ”at sundhed tænke ind i alle forhold, som har relation til borgernes trivsel og sundhed”.
Den rolle ønsker udvalget med denne sundhedspolitik at styrke endnu mere. Den markerer en ny måde at arbejde på for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget. Vi vil både gentænke måden, vi taler om sundhed og trivsel i byrådet og på tværs af politiske udvalg. Vi vil være modige og prioritere forebyggelse, sundhedsfremme og sunde rammer. Vi vil arbejde for at holde samtalen om det gode liv med borgere, foreninger, erhvervsliv og organisationer levende. Vi tror på, at de bedste løsninger findes, når flere kommer til bordet og bidrager til at finde nye veje i sundhed.