Data for All er et europæisk Interreg North Sea Region-projekt med deltagelse af 19 partnere fra syv forskellige lande. Projektets hovedmål er at udvikle bæredygtige dataløsninger til gavn for både borgere og virksomheder.
I Do Data – for a Greener Future, der udgør Vejle Kommunes pilotprojekt i Data for All, arbejder Vejle Erhverv på at fremme den grønne omstilling. Dette sker gennem udviklingen af en digital infrastruktur og et visualiseringsværktøj, der ved hjælp af data – herunder åbne data – skal støtte virksomheder i at træffe bæredygtige beslutninger.
Da klimahandlinger i stor udstrækning sker i virksomhederne, er det et centralt mål for Vejle Erhverv at inddrage det lokale erhvervsliv i udviklingen af løsningen. I Vejle handler vi ikke kun om at være Fælles om Erhvervslivet, men også om at være Fælles om Klimaet.
Kontakt
Gitte Alberen
Projektkoordinator, E-mail gital@vejle.dk, tlf. 30 42 14 93
-
Invitation til Vejles Erhvervsliv
I Do Data - for a Greener Future, opfordres virksomheder i Vejle til at blive pionerer i udviklingen af den digitale platform og derved facilitere en mere præcis og målrettet monitorering af effekten af implementeringen af klimarettede indsatser.
Virksomheder kan bl.a. bidrage ved at:
- Deltage i undersøgelser (link nedenfor).
- Medvirke i dialogmøder omkring governance og partnerskaber
- Deltage i webinarer og workshops for øget viden om dataanvendelse.
- Dele data for at bidrage til fælles indsigter.
- Blive inviteret til at teste løsningen som en af de første.
Fordele & gevinster for virksomheder ved at deltage
- Indflydelse på udviklingen af løsningen og udformningen af governance design.
- Øget viden om hvordan åbne data kan fremme bæredygtighed.
- Styrket bæredygtighedsprofil.
- og meget mere…
Deltag i virksomhedsundersøgelsen her (Muligt at være anonym).
Sammen skaber vi en fremtid, hvor teknologi og data driver os mod et mere bæredygtigt Vejle.
-
Om klimaet i Vejle Kommune
-
Åbne data (DK)
Fordele ved åbne data og tilgængelige datakataloger i Danmark
Den fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi 2022-2025 fremhæver åbne data som afgørende for innovation, gennemsigtighed og værdiskabelse. Initiativer som Danmarks Miljøportal, Datafordeler.dk, Datavejviser.dk og Statistikbanken sikrer nem adgang til data, mens Open Data DK hjælper myndigheder med at dele og udnytte dem. Åbne data muliggør, at virksomheder, forskere, myndigheder og civilsamfundet får enklere adgang til data, som kan bruges til at skabe nye løsninger, styrke beslutningsprocesser og udvikle samfundet.
Danmarks Miljøportal sikrer åben adgang til miljødata, så miljøhensyn kan integreres i beslutninger om alt fra naturgenopretning til byudvikling og klimatilpasning.
Portalen, der drives i fællesskab af stat, kommuner og regioner, modtager data fra over 150 organisationer, herunder forskere og virksomheder. Den giver adgang til mere end 1.000 kortlag, 55 millioner artsobservationer og 70 millioner vandmiljødata.
Alle data er frit tilgængelige og understøtter bæredygtige løsninger og et bedre miljø.
Datafordeler.dk er en offentlig platform, der giver samlet adgang til grunddata som adresser, ejendomme, personer og geografiske oplysninger. Formålet er at sikre effektiv distribution af opdaterede og valide data, der understøtter digitalisering i både offentlig og privat sektor. Platformen er en central del af det danske grunddatainitiativ og bidrager til en mere sammenhængende datainfrastruktur.
Datavejviser.dk, drevet af Digitaliseringsstyrelsen, er et centralt værktøj, der giver et samlet overblik over tilgængelige data fra den offentlige sektor. Her kan man finde beskrivelser af både åbne data og data med særlige adgangs- og anvendelsesvilkår. Kataloget hjælper brugere med at identificere relevante data og guider videre til platforme som Danmarks Miljøportal, Statistikbanken eller Datafordeleren, hvor dataene kan tilgås.
Statistikbanken er en gratis online platform fra Danmarks Statistik, der giver adgang til omfattende statistiske data om det danske samfund. Den indeholder opdaterede oplysninger om emner som befolkning, økonomi, erhverv, miljø, uddannelse, sundhed og socialforhold. Brugerne kan tilpasse tabeller, lave analyser og eksportere data til videre brug. Statistikbanken bruges bredt af forskere, virksomheder, journalister og borgere, der har behov for præcise og troværdige data til analyser og beslutningstagning.
Open Data DK arbejder for at styrke både deling og anvendelse af åbne offentlige data. Gennem rådgivning og vejledning hjælper organisationen offentlige myndigheder med at gøre deres data tilgængelige. Samtidig tilbyder Open Data DK en dataportal, hvor data hurtigt og nemt kan offentliggøres, hvilket skaber et innovationsmiljø, hvor datas værdi kan udforskes og den offentlige sektors kapacitet til at arbejde med data udbygges.
-
Åbne data (EU)
Data.europa.eu er EU's centrale dataportal, der samler åbne data fra EU-institutioner, medlemslande og andre europæiske organisationer. Portalen indeholder et omfattende katalog af datasæt inden for områder som miljø, transport, økonomi og forskning.
Formålet med Data.europa.eu er at fremme brugen af åbne data på tværs af Europa, støtte innovation og gennemsigtighed samt styrke samarbejdet mellem borgere, virksomheder og offentlige myndigheder. Ved at samle data ét sted gør portalen det nemt at finde, tilgå og genbruge europæiske data til analyser, beslutningstagning og udvikling af digitale løsninger.
Open Maps for Europe er en samling af harmoniserede geografiske data indsamlet fra europæiske landes geografiske styrelser. Den indeholder kort som topografiske kort, terrænkort, stednavne og satellitfotos.
Formålet med Open Maps for Europe er at tilbyde standardiserede geografiske data, der kan bruges til analyser, forskning og udvikling på tværs af landegrænser. Kortene er tilgængelige som både webservices og dataudtræk, hvilket gør dem let tilgængelige for brugere med forskellige behov.
-
Anden viden om data
Praktisk guide til SMV'er om EU's cybersikkerhedskrav
Denne guide er udviklet for at hjælpe små og mellemstore virksomheder (SMV’er) med at forstå og navigere i de nye cybersikkerhedskrav fra EU. Den giver en oversigt over de væsentligste lovkrav, herunder NIS2-direktivet og Cyber Resilience Act, og tilbyder konkrete værktøjer til at opbygge en cybersikkerhedsstrategi. Formålet er at gøre det lettere for danske virksomheder at efterleve kravene, styrke deres sikkerhed og bevare kundernes tillid.Guiden er udarbejdet i samarbejde mellem Alexandra Instituttet, Force Technology og Dansk Standard med støtte fra Erhvervsstyrelsen.
Materialer fra Do Data pilotprojektet
Her finder du en information om projektet, en projektpræsentation (one-pager), rapporten fra første del af vores virksomhedsundersøgelse, dialogkort der kan inspirere til samtaler om grøn omstilling, samt nyt fra Do Data (nyhedsbrev). I sidstnævnte findes et link til at abonnere på nyt fra projektet.
Information om Data for All projektet (engelsk)
Data for all - Do Data one-pager
Rapport (juli 2024) Do Data - virksomhedsundersøgelse Q1 2024
Læs nyt fra Do Data - for at Greener Future (og abonner på kommende nyheder)