Vejle-virksomheden Textile Change er på en mission. De vil sikre, at dit gamle tøj genanvendes til nyt, fremfor at ende som tekstilaffald, og derfor fik de 10. januar Årets Iværksætterpris ved Vejle Kommunes nytårskur for erhvervslivet

Mange kender H.C. Andersens eventyr ’Kejserens nye klæder’, men i virkeligheden er det ikke kun kejseren, der har nyt i garderoben.

En europæer køber cirka 14 kg tøj om året. Det bidrager til, at tekstil- og modebranchen står for 10 procent af CO2-udledningen på verdensplan – og lige præcis dét vil den vejlensiske virksomhed Textile Change ændre på.

De arbejder for, at tekstiler skal produceres og genanvendes cirkulært. Den mission har de været på siden 2019, da de som ingeniørstuderende eksperimenterede med at adskille polyester- og bomuldsfibre, som meget tøj er lavet af.

CEO for Textile Change Ditte Højland fortæller:

- Vi producerer voldsomt meget tekstil, men kun 1 procent genanvendes. Det er et problem, og derfor vil vi i Textile Change gerne vise tekstil- og modebranchen en vej, hvor vi i højere grad tænker cirkulært og genanvender gode ressourcer – til gavn for værdikæde og klima.

Textile Change tackler på den måde de klimaforandringer, som påvirker hele verden – og det får de anerkendelse for.

Brug for den slags innovation

Ved Nytårskur for erhvervslivet 10. januar på Vingsted Hotel- og Konferencecenter modtog Textile Change nemlig Årets Iværksætterpris for deres målrettede og ekstraordinære indsats med genanvendelse af tøjfibre.

Spørger man Borgmester Jens Ejner Christensen var det med rette, for der er brug for innovation som deres:

- Textile Change har en klar mission. De gør en forskel for klimaet , når de finder løsninger til at nedbringe CO2-aftryk i mode- og tekstilbranchen, og det viser samtidig, at erhvervslivet er en del af løsningen. Vi har brug for den nytænkning og det gåpåmod, som Textile Change har, i løsningen af klimaforandringerne.

I forlængelse heraf siger Borgmester Jens Ejner Christensen:

- I Vejle Kommune har vi, helt fra bomuldsspinderierne, haft tradition for iværksætteri. Derfor glæder det mig, at vi til nytårskuren kunne anerkende Textile Change for deres indsats for klimaet og for at skabe nye muligheder for vor tids tekstilindustri.

Hæder fra flere fronter

Textile Change holder til dagligt til på Tysklandsvej i Vejle. Men det holder dem ikke fra at høste anerkendelse fra andre steder i landet.

Ud over årets iværksætterpris har virksomheden også modtaget prisen for Årets Klimaiværksætter 2022 ved Klimafolkemødet i Middelfart.

Det bekræfter Ditte Højland i, at de er på rette spor:

- Det betyder enormt meget at få Årets Iværksætterpris fra Vejle Kommune. Det er en anerkendelse af vores arbejde, og så giver det også et fokus på sagen. Andre virksomheder ser og hører om genanvendelse af tøj, så vi oplever, at anerkendelsen også virker positivt tilbage.

CTO for Textile Change Frederik Lykkebo deltog i årets nytårskur, hvor Borgmester Jens Ejner Christensen og næstformand for Business Vejle Pia Jakobsgaard-Iversen overrakte prisen foran 550 lokale nytårskurgæster.

Faktaboks

  • Årets Iværksætterpris er blevet uddelt 21 gange
  • Prisen uddeles i et samarbejde mellem Vejle Iværksætterfond ved Business Vejle og Vejle Kommune
  • Blandt tidligere års vindere finder vi AAir-Wex, Applikator, Wallmob, Vanilla Chocolatier & Konditori, NUR Design, OpernTeleHealth ApS, Aquardio ApS, myselfie ApS, Vertikal AI ApS, Mutebox ApS
  • Læs mere om Iværksætterprisen i Vejle Kommune
Sidst opdateret: