icon-Erhvervstilladelser-og-bevillinger Kommune- og lokalplaner
Tilbage til oversigt

Planlægning og anlæg af rekreativt område og nordlige omfartsvej, Vejle

Afgrænsning af miljøvurderingens indhold og indkaldelse af idéer og forslag

Vejle

Projektet

Vejle Kommunes Anlæg- & Infrastrukturafdeling har som bygherre ansøgt om at etablere en omfartsvejen nord om Vejle fra Høgsholtvej til Ny Solskovvej. Vejen skal placeres i et rekreativt område med biodiversitet- og spredningskorridorer.

Projektområdet omfatter fire gange tre mulige linjeføringer hvor linjeføringen C/3 er valgt som hovedalternativ. Den er ca. 6,6 km lang.

Vejens udlæg er minimum 17 meter bred. Der planlægges efter en tosporet vej med en dobbeltrettet fællessti på den ene side af vejanlægget. Det er ikke fastlagt, om den dobbeltrettede fællessti skal forløbe parallelt med omfartsvejen eller i eget tracé. Sidst skal der anlægges en dalbro, der vil løbe ca. 40 meter over Grejsdalen og have en længde af 430 - 460 meter. I løbet af processen kan der ske justeringer af projektet.

Planlægning

Vejle Kommunes Planafdeling har som myndighed vurderet, at projektet på grund af sin størrelse og placering kræver kommuneplantillæg og lokalplan.

Lokalplanområdets foreløbige afgræsning er ca. 190 ha. Lokalplanens primære formål er, at der omkring vejen sikres et rekreativt område med en bredde på ca. 100 meter samt en række tværgående biodiversitet- og spredningskorridorer der også kan anvendes rekreativt. Med lokalplanen gives der mulighed for, at arealerne til de rekreative formål kan erhverves af kommunen.

De rekreative områder kan f.eks. indeholde vandrestier, ridestier og mountainbike-spor. Arealet er beliggende i landzone, og skal forblive her.

Miljøvurdering

Bygherre har anmodet om, at projektet skal undergå en miljøvurdering (miljøkonsekvensrapport) jævnfør miljøvurderingslovens § 19, stk. 4, da anlægget findes på lovens bilag 2, nr. 10e: Bygning af veje, havne og havneanlæg, herunder fiskerihavne og nr. 10g: Dæmninger og andre anlæg til opstuvning eller varig oplagring af vand.

Vejle Kommune har vurderet, at der jævnfør miljøvurderingslovens bilag 2, nr. 10e: Bygning af veje, havne og havneanlæg, herunder fiskerihavne og nr. 10g: Dæmninger og andre anlæg til opstuvning eller varig oplagring af vand, også skal udarbejdes en miljøvurdering (miljørapport) af kommunetillægget og lokalplanen.

En miljøvurdering beskriver projektets miljøpåvirkning i anlægs- og driftsfasen. Formålet er at beskrive projektets og planernes miljømæssige konsekvenser og mulige gener f.eks. for mennesker, natur, landskab og andre interesser i det åbne land. Af praktiske årsager udarbejdes der én samlet rapport, der både indeholder miljørapport og miljøkonsekvensrapport.

Afgrænsning af miljørapporten/miljøkonsekvensrapportens indhold

Vejle Kommune skal jævnfør miljøvurderingslovens § 11 og § 23 foretage en afgrænsning af indholdet af miljørapporten/miljøkonsekvensrapporten, og om hvor omfattende og detaljerede oplysningerne i rapporten skal være i en afgrænsningsudtalelse til bygherre.

Rapporten kommer til at indeholde en vurdering af alle linjeføringer.

Vejle Kommune har foreløbigt vurderet, at miljøvurderingen af projektet og planerne, kan afgrænses til følgende miljøemner:

  • Befolkningens levevilkår: Trafik og rekreative forhold.
  • Menneskers sundhed: Støj og vibrationer.
  • Biologisk mangfoldighed: Natur og biodiversitet, § 3-områder, Natura 2000- områder og Bilag IV-arter.
  • Vand: Overfladevand og grundvand.
  • Kulturarv og arkæologi: Kulturarv, arkæologi og fredninger.
  • Ressourcer og jord: Materialer og råstofforbrug, jordhåndtering og affald.
  • Landskab og visuelle forhold.

Du kan læse mere om indholdet af miljørapporten/miljøkonsekvensrapporten her:

Udkastet til udtalelse om afgrænsningsnotat
Ansøgning fra bygherre

Bemærkninger til afgrænsningen samt idéer og forslag

Miljøvurderingsprocessen indledes med denne høring om indkaldelse af forslag til andre miljøemner, som bør indgå i den kommende miljøvurdering.

Det vurderes, at projektet og planerne ikke får væsentlig indvirkning på miljøet i en anden stat, og der fortages derfor ikke høring af miljøministeren om dette.

Samtidig er der mulighed for at borgere, interesseorganisationer, foreninger og andre interesserede kan komme med idéer, synspunkter og forslag til den videre planlægning

Der kunne f.eks. stilles følgende spørgsmål:

  • Hvilke forhold mener du, der bør ses på i forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplantillægget og lokalplanen?
  • Hvilke stier og passager er vigtige at fastholde for dyr og mennesker?
  • Hvordan synes du beplantningen omkring anlægget bør udføres?

Du kan komme med forslag til emner til miljøvurderingen og idéer og forslag til plangrundlaget i en periode på 14 dage fra 27. marts til 10. april 2025.

Forslag sender du ved at klikke på knappen ”Afgiv høringssvar”. Du skal bruge MitID til login. Du kan også sende dit høringssvar til plan@vejle.dk eller Teknik & Miljø, Plan & Energi, Kirketorvet 22, 7100 Vejle, hvor spørgsmål også kan rettes til.

Den videre proces

Efter høringen vil der blive udarbejdet en lokalplan og et kommuneplantillæg, samt en miljøvurdering af planerne og projektet. Planerne og miljørapporten/miljøkonsekvensrapporten vil blive sendt i offentlig høring i 8 uger, hvor der bliver mulighed for at komme med bemærkninger og indsigelser.

I høringsperioden på de 8 uger vil der blive afholdt et borgermøde.

Kortbilag
Figur 1: Foreløbig afgrænsning af lokalplanområdet er vist med gult, hovedalternativlinjeføringen er vist med blåt og de øvrige linjeføringer er vist med rødt.

Kontakt Plan & Energi

Kirketorvet 22, 7100 Vejle
Tlf. 76 81 22 61

Telefontid

  • Mandag-onsdag 8-15
  • Torsdag 8-17
  • Fredag 8-14

Fremmøde

  • Mandag-onsdag 9-15
  • Torsdag 9-17
  • Fredag 9-14

E-mail: plan@vejle.dk

Brug Digital Post, hvis du sender personlige oplysninger.